ČÍNSKY CESNAK? NEKVALITNÝ AKO TRŽNICOVÉ TENISKY!

23.04.2013 22:05

 

 

Poznáte to. Čínske „adidasky“ sú pekné, lacné a štýlové. Na pohľad, pretože už prvé obutie naznačí, že kvalita sa na ceste z východu niekde vytratila. Podobné je to aj s cesnakom, ktorý hojne zásobuje naše pulty. Vyzerá stále sexi a zdravo. Problém je, že jeho nekvalita sa neprejaví tak okato, ako keď sa vám rozlepia topánky pri prvej prechádzke. Aká je teda pravda o čínskom cesnaku?

ČÍNA IDE VO VEĽKOM

Dnes narazíme na málo vecí, ktoré by nemali označenie Made In China. Vo veľkej miere ide o rýchlokvasené výrobky, ktorých kvalita je niekde na úrovni detských hračiek – na jedno použitie. Čína je veľkoproducent v priemysle, ale zároveň jej patrí prvenstvo aj v pestovaní cesnaku. Je trochu zarážajúce, že cesnak, ktorému sa dobre darí aj na Slovenskom území, vymeníme za ten čínsky. Hypermarkety siahajú skoro výhradne po producentoch z Číny, ktorí vedia veľmi rýchlo a ľahko uspokojiť dopyt po obrovských objemoch. Celkovo sa v Číne dopestuje až 70% svetovej produkcie cesnaku. Ale skúste si natrieť hrianku cesnakom od slovenského farmára a tým, čo prešiel tisíce kilometrov. Rozdiel budete cítiť okamžite.

AŽ PO ROKU

Tragédiou čínskeho cesnaku nie je ani tak vzdialenosť, ktorú musí prekonať, ale fakt, že na pulty našich obchodov sa dostáva minimálne rok po zbere. Aby prežil dlhú cestu, je vystavený pochopiteľne konzervácií a inhibítorom proti klíčeniu. „Redaktorka a záhradkárka Margaret Briggsová vo svojej knihe Cesnak a cibuľa tvrdí, že vo všeobecnosti má strúčik cesnaku silnejšej chuti i vyšší obsah síry. Práve zlúčeniny síry, cesnak ich obsahuje až tridsaťdva, štyrikrát viac ako cibuľa, majú unikátne zdravotné účinky.“ Keďže cesnak pestovaný niekde v čínskej provincii má k dispozícii aj inú pôdu ako na Slovenku, aj jeho obsah látok je pochopiteľne odlišný, v tomto prípade rapídne nižší.

AKCIOVÝ CESNAK JE PREDRAŽENÝ

Cesta čínskeho cesnaku je dlhá a prichádza k nám doslova mumifikovaný rôznymi konzervačnými látkami. Rozdiel je aj v genetike cesnaku. Ten na Slovenku a Čechách vychádza z rovnakých „koreňov“. „Za všetko hovorí fakt, že naše cesnaky majú minimálne 5x vyšší obsah aromatických látok. Teda 1kg nášho cesnaku svojou kvalitou vyváži minimálne 5kg čínskeho. Keď porovnávame cenu za kilogram, je ten čínsky lacnejší, ak porovnáme obsah aromatických látok, je zase podstatne lacnejší náš.“ S čínskym cesnakom budete mať plný tanier strúčikov, aby ste dosiahli efekt, ktorý vám poskytne jednej strúčik slovenského čerstvého cesnaku. Cesnak ale patrí k liečivým plodinám a tak nie je rozhodujúce, koľko ho zjete, ale koľko prospešných látok obsahuje. Náš slovenský poklad ich má omnoho viac a navyše bez množstva konzervantov. Lacné hlavičky v hypermarkete vytláčajú slovenské strúčiky. Pritom sú rovnakej kvality, ako čínske adidasky. O vlastný organizmus sa ale často zaujímame menej ako o to, čo nosíme obuté.

—————

Späť